lördag 15 december 2012

Diabetes.

Veckan tillbragtes på S:t Görans diabetesskola, dagarna i ända. Vi var en liten grupp om fem personer, och hade både gemensamma föreläsningar och individuella samtal med bl.a. dietist och läkare, + ett evigt blodsockertestande. Mycket givande!

En av föreläsningarna hölls av en sjukgymnast, och hon hade en hel del vettiga grejer att säga - t.ex. sa hon att det finns en stämning i samhället att överviktiga personer ses som mindre värda, och liknande. Hon hade även en sund syn på träning och motion, och var trevlig. Och själv diabetiker! Men. Det kommer naturligtvis ett men. Jag frågade hur man motiverar sig att ändra vanor, att jag gillar att sitta stilla och kedjeröka, och faktiskt tycker det är rätt soft att vara tjock, trots att jag vet att min diabetes skulle lindras om jag rökte lite mindre och traskade lite mer. Då sa hon typ att "Jag vet att det här framstår som provocerande, men här på avdelningen har vi gjort många enkäter och INGEN av de överviktiga patienterna har velat vara överviktig" och jag ba "Vill och vill, jag bryr mig inte så mycket - jag har varit bra mycket smalare, och var olyckligare då."
Jag försökte förklara att det inte är min tjockhet som får mig att må dåligt, utan samhällets bemötande av min tjockhet. Jag vet inte om det gick in, för någon av de andra deltagarna började snattra om något annat. Och jag önskar att jag fått fram att deras resultat kanske berodde på att de bara gjort undersökningen på tjockisar med diabetes och i många fall högt blodtryck och andra sjukdomar, och inte friska tjockisar.

Men jag blir så trött när i övrigt vettiga människor inte tycks kunna förstå att man kan ha bra livskvalitet och vara tjock samtidigt. Att de svårigheter jag har i och med min tjockhet oftast inte kommer från tjockheten själv.

För fyra-fem år sedan hade jag en anonym viktminskningsblogg, och fick rätt många kommentarer från främmande människor som berömde mig för varje kilo jag gick ned - men den kärleken var ju villkorad. Jag var duktig som gick ned, och därför värd fina ord. Den bloggen var förknippad med ångest, medan den här mest är förknippad med glädje. Här är jag fin och smart som jag är, för att jag är, medan jag på den förra bara var bra när siffrorna gick nedåt. Lite pro-ana-stämning, på något vis.


Jag tänker försöka röra mig lite mer, tänka på vad jag äter till vardags. MEN INTE FÖR ATT GÅ NED I VIKT! Jag vet av erfarenhet att jag inte blir varken lyckligare eller mer värd om jag gör det, och jag vet att jag duger bra som jag är. Jag struntar i vikten, går jag ned av lite sportaktiviteter så gör jag det, men det är inte det som är målet. Målet är att överleva trots min skit- och pissjukdom, som faktiskt inte är särskilt lätt och som faktiskt gör mig livrädd ibland.

Inga kommentarer: