tisdag 31 januari 2012

Mailväxling.

Idag var jag och tränade, och även om jag naturligtvis är very stylish även när jag svettas på styrkemaskiner blev det inga bilder på det idag. Tänkte istället skriva lite om en mailväxling jag har haft med en internetkamrat. Vi har skrivits ett tag, vänskapligt, och nu fick han se ett gäng bilder på mig.

Här är ett utdrag ur det första mailet han skrev efter att ha sett bilderna:
"Fast jag får lite svårt att koppla samman den här glada, söta och uppenbarligen mycket intelligenta tjejen på bilderna med den självbild som du ger uttryck för i många av dina dagboksinlägg. Jag förstår självklart att det inte alltid syns utåt hur man mår inombords, jag känner bara spontant att det det inte behöver vara på det viset."

Det gjorde mig glad. Tänkte; det kan jag spara inombords till dystra dagar.

Sedan kom detta:
"Jag kan förstå att du lider av din övervikt men den kan du få bort på några månader om du promenerar varje dag. I övrigt så har du mycket klara och rena ansiktsdrag som säkert gör många andra kvinnor avundsjuka. Jag hoppas att du kan se det själv de dagar då du känner att du mår bra. Du har potential att bli en 10 poängare Greta. :)"

Och ja ba whuuuuuuuuuuut? "Potential"? Kan man inte vara en 10:a om man är tjock?Alltså han är väldigt rar i övrigt, och det är inte hans fel att han gått på normen om att kvinnor ska späka sig och vara petita, eller om det bara är hans personliga smak. Oavsett så har han ju uppenbarligen inte ifrågasatt det iallafall, att andra skulle kunna tycka annorlunda.
Jag skrev något om att jag blev lite ledsen över hur han skrev, och att jag hellre vill acceptera mig själv för hur jag är, än att acceptera samhällets normer för hur jag borde vara. Att jag tränar en gång i veckan för att det är skönt och bra för mig, och att om det inte vore för min diabetes skulle jag skita i vikten rätt rejält. (Kanske inte helt sant, även jag är ju indoktrinerad att fett är det fulaste och felaste.)

Då svarade han bl.a. att "Och ja, allt börjar med självacceptans. Besitter man det utstrålar man attraktion oavsett hur man är skapt."

Sedan kom vi på sidospår och började tala om annat. Nu undrar jag - hur tänker ni kring detta? Vad hade ni skrivit till honom?

5 kommentarer:

Thunsorken sa...

Vad svårt. Han menade ju inte att vara elak, utan precis tvärtom: vänlig. Ändå blev det ju så jäkla fel. Å andra sidan är han en av få som ser människan före övervikten, och det är det ju tyvärr inte många som gör. Han lyfter ju dina goda sidor först och främst. Hade du nämnt något om övervikt och vad du själv tycker om det innan? Utgick han bara ifrån att du skulle må dåligt över det? Intressant hur alla utgår ifrån att alla tjockisar vill bli av med sin övervikt. Ingen utgår ju ifrån att en underviktig vill gå upp i vikt (eller?).

Ps. Försökte ringa dig idag. Puss!

Annika sa...

Ja, jag tycker också att det är svårt. Han uttryckte sig ju jäkligt klantigt, men som sagt så menade han ju egentligen väl. Precis som du sa är vi ju alla indoktrinerade med alla dessa normer kring övervikt att man kanske inte alltid tänker det där varvet extra.

Jenky sa...

Jag undrar också om du hade nämnt något om övervikt innan eftersom han skrev att han förstår att du lider av den. I övrigt är jag rätt allergisk mot alla som försöker komma med "tips" kring ens utseende. Vad vet han om hur lång tid det skulle ta att gå ner ett visst antal vikt och på vilket sätt och varför måste han prompt ens nämna det? Jag blir PPFFFFFFT!!! bara någon försöker rätta till min frisyr och skulle bli grymt avtänd av någon som ville rätta till min vikt utan att jag bad om en åsikt. Hur ser han själv ut och finns det saker hos honom som du tycker att han skulle kunna ändra på?

Thunsorken sa...

Jamen precis; komma med råd hur du ska göra för att gå ner i vikt. Vilken smart kille som tror att överviktiga inte själva kan räkna ut hur man går ner i vikt. Ju mer jag tänker på det hela så blir jag irro, även om han säkert inte menade att vara elak. Hur som helst så skulle jag, precis som jenny, bli fett avtänd av en sån där rådgivarjävel.

Gretzel. sa...

Han kan nog ha fått intrycket av att jag tycker illa om min kropp och mitt utseende, ja. Men likförbannat är det störigt att komma med goda råd oombedd. Men han är bara en internetkamrat, jag tar inte så illa vid mig. Jag blev bara fundersam över hur accepterat det är att skriva sånt att jag faktiskt knappt reagerade på det först!